Echtscheiding – de Kinderen

Als je overweegt om uit elkaar te gaan, of je bent al uit elkaar dan zal je merken dat dit niet alleen voor jou en je (ex) partner een lastige periode is, maar ook voor de kinderen. Bijna altijd heeft de echtscheiding een enorme impact op het hele gezin. Hoeveel last jullie kinderen hebben of krijgen van de scheiding is van meerdere factoren afhankelijk. Zo kan het ene kind beter met veranderingen omgaan dan het andere kind.

Jij maakt als ouder het verschil
Een van de belangrijkste factoren zijn jullie als ouders. In hoeverre zijn jullie in staat, om samen met elkaar het ouderschap voort te zetten? Die nieuwe vorm van ouderschap als ex partners zal moeten groeien, maar kun je wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door een goed ouderschapsplan op te stellen. Vaak wordt dat gezien als invuloefening, maar ik neem dat heel serieus. De afspraken die vast worden gelegd zijn een formaliteit. Het is nog veel belangrijker dat jullie met elkaar praten over situaties die in de toekomst kunnen ontstaan en hoe jullie daarmee om willen gaan. Hierbij kun je denken aan thema’s zoals religie, pubergedrag, overlegmomenten etcetera.
Loyaliteit
Een bekend probleem bij kinderen in echtscheiding is loyaliteit. Een kind wil niet hoeven kiezen tussen de ouders. Die wil gewoon van beide ouders mogen houden, zonder dat zij zich daar rot over voelen. Zelfs bij ouders die goed met elkaar door één deur kunnen kan een kind een loyaliteitsconflict hebben. Denk er bijvoorbeeld aan dat bij het afzwemmen de ene ouder ergens anders zit op de tribune dan de andere ouder. Naar welke ouder moet het kind als eerst toe lopen om gedag te zeggen? Het zijn juist de kleine dingen die het verschil kunnen maken.

Kinderen in echtscheiding
Als je voor mij kiest, dan kies je voor stap voor stap begeleiding. Bij alle financiële, juridische en fiscale zaken, maar ook help ik jullie om er in deze lastige tijd te zijn voor de kinderen in echtscheiding. Ook help ik ouders en kinderen die al (een tijd geleden) gescheiden zijn, maar onder begeleiding met elkaar willen praten. Bijvoorbeeld als de omgangsregeling, al dan niet op verzoek van het kind, aangepast moet worden of er andere zaken zijn.